Malteserns dagliga skötsel

Om man vill ha en hund med vit, silkeslen lång päls får man vara beredd på en hel del arbete med pälsen. Den måste borstas och kammas, helst varje dag eller åtminstone varannan dag. Badning rekommenderas minst en gång i månaden. Bäst är att använda ett schampo för långhårshundar och en bra conditioneringscreme. Om man håller pälsen ren tovar den sig mindre.

Engla                                                    Foto: Henrik Dahlin

HÄR finns en video till Malteser-bad. Filmen är gjort av L Rönquist och visar Hunky Dorys way. 

Följande produkter har använts vid badet. 

Om man vill ställa ut hunden bör man sätta upp pälsen med papper och snoddar, annars slits den ner.

Foto: F Rönquist

Foto: A Sand

Om man istället vill ha en malteser för dess älskliga, behagliga väsen kan man förstås hålla pälsen kort. Man gör då en så kallad valpklippning som bör ske fyra gånger om året. Den kortare pälsen behöver förstås också borstas, kammas och tvättas men är lite lättare att sköta. En annan variant är att klippa (raka) hudnära, men lämna hår på nos, öron, svans, tofs på huvudet, och kanske lite på tassarna. 

Maja                              Foto: A  Karlström

Här en annan sorts klippning (Fusion Asian) med längre päls på benen.

Klor

Klorna ska klippas regelbundet. Oftare för hundar som bara går på mjukt underlag, typ gräs, jämfört med hundar som mest går sina promenader på asfalt.

Fotograf: okänd

God tandhälsa- borsta tänderna

Eftersom rasen har en viss benägenhet att få tandsten bör man lära valpen från början att tänderna ska borstas. Det är inte lätt men om man går fram väldigt försiktigt kan man lära dem att gilla det.

Foto: R Höglund

Foto: R Höglund

 

Hur åtgärda ”röda” tårar

Många har problem med röd- eller brunfärgad päls runt munnen och framförallt ögonen.
Det finns en mängd förslag till orsaker på vad det beror; svampinfektion, arvsanlag, hår i ögonen, foder som innehåller kyckling, vattnet där man bor. En anledning kan vara att tårkanalerna är trånga eller helt täta så att det ökade tårflödet inte kan rinna undan.

Det ökade tårflödet, som beror på att småhår irriterar, skyddar ögat. Det finns nog inget riktigt utrett svar på var den rödbruna färgen kommer från, men det finns många teorier.

Tårvätskan är en klar genomskinlig vätska som kanske innehåller ämnen som i kontakt med luftens syre blir färgat. Man kan jämföra med ett äpple som man skär itu som efter en stund blir brun. I äpplet är det c-vitaminet som oxideras av syret.

Om man inte håller rent och torrt under ögonen kan det bildas en svampinfektion i tårvätskan som klumpar ihop sig i pälsen under ögat.

En del hundar blir bättre om man byter till foder utan spannmål. En del plockar bort foder
som innehåller kyckling och ser en förbättring.

Om man har en hund som har röda tårränder och det inte hjälper att byta foder, finns det en hel del preparat som man kan prova för att få bort eller i alla fall minska det röda. Det viktigaste är att se till att inget hår irriterar ögonen och att tvätta och torka torrt runt ögonen. Om man har möjlighet kan man torka ögonen flera gånger om dagen.

I djurhandeln finns det en hel del preparat som man kan prova. Både vätskor att tvätta ögonen med och som i viss mån minskar tårflödet och andra för att tvätta pälsen under ögonen. För att utesluta infektion av något slag rekommenderas ett besök hos veterinären om hunden har mycket rinnande ögon.

Foto: R Höglund

Öronproblem?

Maltesern har hängande öron som ska ligga intill huvudet. Det är därför viktigt att ofta kontrollera och rengöra om det behövs, så att det inte uppstår dålig lukt och infektion.

Delvis klippt ur Hund Till Hund

Rengöring av hundens öron.                                                                             Det är inte bara hundens sinne som behöver kärlek och omtanke, även dess öron behöver tittas över ibland. De allra flesta hundar får någon gång lite smutsiga öron som behöver rengöras. Det gäller speciellt hundar med hängande öron, hundar som badar mycket eller raser med mycket päls i öronen där jästsvamp frodas och kan tillta snabbt. En god ide är att dagligen göra en snabb inspektion genom att titta och lukta i hundens öron. Vet man hur de brukar se ut och lukta så upptäcker man lättare om något är avvikande och kan snabbt påbörja behandling.

Hur rengör man hundens öron?

Det finns olika fabrikat och varianter på öronrengöring. Om man bara vill rensa bort smuts i övrigt friska öron kan man välja ett medel (rengöring) för detta ändamål som löser upp vax, döda hudceller och smuts. Uppvisar hunden större problem bör man rådfråga veterinär och på dennes rekommendation använda öronrens.

Många hundar tycker att det är lite obehagligt att bli pillade i öronen så man kan behöva lite hållhjälp. Placera er gärna i badrummet eller utomhus och med oömma kläder då det kommer stänka öronrens när hunden skakar på huvudet. Ta fram allt ni kommer behöva innan ni startar. Det brukar räcka med öronrengöring, eventuella örondroppar, bomull, bomullspinnar och hundgodis.

Spruta försiktigt ner ordentligt med rengöringsvätskan i örat. Forcera inte ner pipetten i örat och riskera skador utan det viktiga är att vätskan rinner ner. Fäll snabbt ner öronlappen så att inte hunden hinner skaka ut all vätska innan du masserat ner det i hörselgången. Hörselgången hos hundar är mycket längre än hos oss människor och går från vertikal till horisontell riktning en bit ner i örat. Därför är det väldigt viktigt att massera ner vätskan ordentligt utanpå örat och längs med sidan, annars når den inte förbi den skarpa vinkeln i hörselgången och gör såvida ingen nytta.

Vira bomull runt pekfingret och torka försiktigt bort överbliven öronrengöring, smuts och vax. Använd bomullspinnar om det behövs i ytterörat för att komma åt i alla vrår.

Att tänka på

Man bör inte överdriva rengöring i friska öron och man ska aldrig använda bomullspinnar ner i örat. Risken är att man irriterar eller gör hål på hudytan vilket kan introducera bakterier och framkalla en öroninflammation (otit). Bomullspinnar kan man få använda i ytterörats små gropar och vinklar för att få bort allt sekret, om man är försiktig. Man bör alltid använda öron-rens avsett för hundöron. De är framtagna för att återställa en normal balans i örat. Tvättar man istället med vanligt vatten eller koksaltlösning så bidrar man till en ogynnsamt fuktig miljö där bakterier och svamp trivs. Man ska inte heller hoppa över medlet och torka ur torra öron med torr bomull då man, precis som med bomullspinnar riskerar att skada och irritera hudytan.

Misstänker man öroninflammation eller öronskabb i ett öra så ska man aldrig använda samma öronrensflaska i båda öronen då man riskerar att sprida smittan vidare. Köp då istället två flaskor eller dra upp rengöringen i en spruta och använd i det rena/friska örat först. Kasta sprutan efter användning i det smutsiga örat.

Tecken på öroninflammation – Uppsök veterinär om hunden uppvisar något av nedan:

  • Smärta – Reagerar vid inspektion eller när man rör vid öronen. Hunden kan också reagera när man för halsbandet över öronen eller klappar på huvudet
  • Skakar på huvudet eller lutar huvudet åt ena hållet
  • Kliar i örat/öronen
  • Avvikande doft – Unken eller infekterad doft är avvikande
  • Röd och irriterad hud i örat
  • Återkommande problem
  • Stora mängder vax
  • Brunt eller gulaktigt sekret i ett eller båda öronen som återkommer trots rengöring eller tillsammans med något av ovanv

I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård